Despre noi Regulament intern

Roma Education Fund

Roma Education Fund

Ultimele noutăți

Modificări şi completări a unor acte legislative, în vederea promovării serviciului mediatorilor com

16/08/2012 12:13

 

La data de 13 August 2012 pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”, elaborat în corespundere cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.56 din 31 ianuarie 2012 „Cu privire la modificarea Planului de acţiuni privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.494 din 8 iulie 2011”, în vederea promovării serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi.

Întru crearea cadrului normativ şi instituţional pentru instituirea serviciului de mediator comunitar, potrivit hotărîrii vizate se prevede ca, pînă la finele anului 2012, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei (responsabil de promovarea serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi) să modifice legislaţia în vigoare în vederea instituirii la nivel naţional a funcţiei de mediator comunitar.

Conform Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, se propune modificarea a patru legi din domeniul social, privind asistența socială, educația, ocrotirea sănătății, în care se propune includerea noțiunilor și a normelor privind activitatea mediatorului comunitar în fiecare domeniu.

Conform estimărilor preliminare, pentru întreținerea unui mediator comunitar de către Stat vor fi necesare circa 31 mii lei pe an. Începînd cu anul 2013, Statul va prelua angajarea mediatorilor comunitari. Pentru anul 2013, au fost prevăzute cheltuieli pentru întreținerea mediatorilor comunitari în volum de 462,6 mii lei, ceea ce va permite, angajarea, începînd cu 1 ianuarie 2013 a 15 mediatori comunitari.

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=423

Comunicat Clubul de Dezbatere: “Chrystal Night - rezultatul propagandei politicii anti-semite”

10/11/2011 12:16
sdc10325.jpg

 

La 09 noiembrie 2011, peste 130 de organizaţii din 49 de ţări Europene au organizat aproximativ 250 de evenimente dedicate “Zilei Internaţionale contra Fascismului şi Antisemismului”.

În legatură cu acest eveniment, Centrul Naţional al Romilor a organizat la 09 noiembrie 2011, în incita ULIM, un Club de Dezbatere, cu tema “Chrystal Night-rezultatul propagandei politicii anti-semite”, susţinut financiar de Open Society Institute, Budapesta, Ungaria. În calitate de expert a fost invitată Kira Kreyderman, Coordonatorul Clubului Toleranţei CCE KEDEM.

Discuţia s-a axat în jurul sumbrului eveniment, care a avut loc între 9-13 noiembrie 1938, în Germania nazistă şi Austria. Au fost prezentate materiale video, care au ilustrat pasivitatea şi indiferenţa autorităţilor şi populaţiei germane, vizavi de acţiunile devastatoare care aveau loc, martorii care îşi reamintesc cu lux de amănunte acele momente şi un şir de legi, implementate şi aplicate în cadrul politicii rasiste şi anti-semite, care au venit să limiteze accesul populaţiei evreieşti la viaţa publică şi să-i excludă din societate. Participanţii s-au implicat activ în discuţie şi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul şi evenimentul descris.


Comunicat Club de dezbateri "Romii în Republica Moldova vs Europa"

10/10/2011 14:14
sdc10296.jpg

La 7 ocotmbrie 2011, în incinta ULIM, a avut loc primul club de dezbateri din cele 10 preconizate a fi realizate de către Centrul Naţional al Romilor în cadrul proiectului susţinut financiar de Open Society Insitute, Budapesta, Ungaria. Tema acestui prim club de dezbateri a fost "Situaţia romilor în Republica Moldova vs Europa" şi a fost coordonată de experţii-formatori de la Amnesty International Moldova, Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii şi Igor Stoica, Coordonator Proiect Litigare Strategică.  Ne-am bucurat să realizăm că tema propusă pentru discuţie a trezit interesul mai multor tineri, romi şi ne-romi de la instituţiile superioare de învăţămînt, care au venit in număr de peste 25 la dezbateri şi au discutat activ asupra subiectului abordat, au pus întrebări şi au propus teme interesante pentru viitoarele cluburi de dezbatere. Ţinem să menţionăm că discuţia a fost cu atît mai interesantă deoarece au fost prezenţi doi studenţi din România şi din Bulgaria, care şi-au spus părerile despre situaţia romilor din respectivele ţări, în cunoştinţă de cauză. Astfel, în cadrul acestui club, tinerii au putut însuşi informaţii referitoare la numărul de romi din Republica Moldova, dar şi din multe state europene, au discutat activ despre problemele cu care aceştia se confruntă în dependenţă de ţara în care locuiesc şi au propus posibile soluţii.

Comunicat

19/09/2011 14:45
sdc10001.jpg

În perioada 12-14 septembire 2011 la Chişinău a avut loc cea de-a doua sesiune de formare în cadrul programului ROMED în Moldova - Programul European de Formare pentru Mediatori Romi comunitari organizată de Centrul Naţional al Romilor în colaborare cu Consiliul Europei. În prima zi a acestui training au participat primarii localităţilor preponderent populate de romi precum şi mediatorii comunitari. Deasemenea au fost prezenţi înalţi demnitari de stat din Republica Moldova: Vera Petuhov, vicedirector general Biroul Relaţii Interetnice, Radiţa Nicolae, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul de Experţi pe Problemele Romilor (CAHROM); vicepreşedinte al Comitetului, Rusanovschi Sergiu, expert UNDP Moldova şi din România: Ilie Dincă, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, România, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, dl Michael Guet. Participanţii, mediatori comunitari din diferite localităţi ale Republici Moldova au putu audia poziţia fiecăruia dintre cei expuşi mai sus, precum şi poziţia acestora vis-a-vis de necesitatea activităţii mediatorilor comunitari. În următoarele 2 zile, cei 20 de participanţi au fost instruiţi de către trainerii europeni Mariana Buceanu (România) şi Ruslan Stînga (Republica Moldova), iar la sfîrşit:

 

  • au însuşit ce conţine codul etic al mediatorului comunitar;
  • au descris diverse tehnici şi metode de lucru cu romii;
  • au discutat despre stereotipuri şi mituri legate de romi şi cum pot fi acestea înlăturate;
  • au putut face diferenţă între identitatea culturală şi cea etnică;
  • au însuşit ce trebuie să conţină o scrisoare de recomandre, etc.
Ilie Dincă, Michael Guet şi Nicolae Radiţa

Comunicat de presă:

17/08/2011 09:01

Centrul Naţional al Romilor (CNR) continuă să realizeze în perioada iulie-august 2011, Campania de informare în domeniul Drepturilor Omului în localităţile compact populate de romi, demarată în cadrul proiectului “Pentru Diversitate- Împotriva Discriminării”, sprijinit financiar de Fundaţia Soros- Moldova. Necesitatea de a continua campania de informare vine în rezultatul întîlnirilor efectuate în 10 localitaţi preponderent locuite de romi, unde s-a vazut importanţa şi utilitatea discuţiilor, astfel CNR a hotărît să extindă campania şi în alte localităţi- cheie.

În cadrul întîlnirilor cu etnicii romi, CNR va informa romii despre activitatea sa cît şi despre posibilitatea de a primi consultaţii juridice gratuite în cadrul centrului sau unde aceştia se pot adresa atunci cînd le este lezat un drept, cum pot beneficia de serviciile medicale, de angajare în cîmpul muncii, etc., deasemenea participanţii în cadrul întîlnirilor vor primi cîte o broşură ce cuprinde informaţii relevante despre cum să procedeze atunci cînd sînt discriminaţi sau li se încalcă drepturile şi unde să raporteze aceste cazuri; broşură la fel realizată în cadrul proiectului menţionat.

Toate articolele : Nouăți

European Roma Rights Centre

European Roma Rights Centre

Calendarul evenimentelor

« < Septembrie 2017 > »
L M M J V S D
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Vizitatori online

Avem 266 vizitatori online
PROCEDURA CNR DE PROTECTIE A COPIILOR PDF Imprimare
Pasul Activitatea Cine Actiuni
1. Supravegherea copiilor Tot stafful si cei implicati cu copiii Toate preocuparile (ingrijorarile) trebuie raportate imediat membrului superior al staffului
2. Supravegherea comportamentului staffului ce da motive de ingrijorare Tot stafful si cei implicati cu copiii Toate preocuparile (ingrijorarile) trebuie raportate imediat membrului superior al staffului
3. Inregistrarea Insemnati-va notite cit de curind posibil. Inregistrati data, timpul, locul si circumstantele, cine a mai fost present, ce a spus copilul si ce i-ai spus tu copilului.
4. Raportarea Informeaza superiorul staffului, daca copilul nu a facut plingeri impotriva acelei persoane. Daca superiorul staffului nu este disponibil, contactati alt membru al staffului.
5. Ingrijorari raportate si de alti adulti Tot stafful si cei implicati cu copiii Toate ingrijorarile trebuie raportate imediat managerului.
6. Informarea parintilor despre ingrijorari Tot stafful si cei implicati cu copiii Atentie ar trebui sa se acorde contactarii parintilor sau reprezentantilor legali ai acestora pentru a-i informa ca s-a facut un referinta.
7. Daca exista vreo suspiciune sau afirmatie despre:
-abuz sexual
-un posibil abuz organizat
-un abuz sexual al unui copil asupra altui copil sau daca a fost depusa o plingere impotriva unui membru al staffului.
Un lucrator profesionist sau un ingrijitor Se va cere o intilnire si ar trebui sa se se faca o referinta catre Serviciile Sociale de protectie a copiilor inainte de a discuta cu famila.
8. Contactarea echipei de Asistenta Sociala pentru Copii in baza Registrului de Protectie a Copilului.

Serviciilor de protectie a copiilor in baza Registrului de Protectie a Copilului
Tot stafful si cei implicati cu copiii Daca numele copilului sau a unei persoane tinere este in Registrul de Protectie a Copilului, daca copilul este cautat de catre autoritatile locale sau se stie ca e in grija unui lucrator social, trebuie contactat lucratorul social sau echipa administrativa.
9. Contactarea Serviciului pentru Copil pentru toti ceilalti copii Pentru toti ceilalti copii, Managerul de serviciu sau lucratorul social trebuie contactat. In afara orelor de munca contactati linia de ajutor local.
10. Plingere impotriva unui membru al staffului Tot stafful si cei implicati cu copiii Atunci cind s-a facut o plingere impotriva unui membru al staffului, trebuie raportat faptul coordonatorului CNR sau Comitetului de conducere.
11. Plingere impotriva unui membru al staffului A discuta ingrijorarile inainte de a face o referinta, de contactat coordonatorul de protectie a copilului sau echipa administrative de referinte si evaluare.
12. Furnizarea informatiei catre Serviciul pentru Copii Tot stafful si cei implicati cu copiii Atunci cind lucratorul social va lua referinta va dori sa clarifice daca referinta a fost facuta pentru o discutie preliminara sau e o referinta formala pentru Serviciul Copiilor pentru a-I proteja. Informatia furnizata fa fi inregistrata si se va expedia prin faz o cerere pentru un raport scris. Acest raport poate fi utilizat ulterior intr-o Conferinta privind Protectia Copilului si/sau in procesele de judecata instituite.
13. Strategia de intilnire Tot stafful si cei implicati cu copiii Referinta trebuie facuta catre un comitet specializat in protectia copilului in cazul unor intilniri. In aceste circumstante un membru al staffului va fi rugat sa asiste.
14. Completarea investigatiei Tot stafful si cei implicati cu copiii Organizatia va fi informata daca nu va fi intreprinsa nici o actiune necesara pentru procedura de protectie a copilului. Daca e necesara luarea unei astfel de decizii si desfasurarea conferintei privind protectia copilului, atunci organizatia va fi invitata sa
15. Daca se ia o decizie atunci trebuie sa se indice numele copilului in Registrul de protectie a Copilului Tot stafful si cei implicati cu copiii Orice ingrijorarea va fi imediat raportata lucratorului social si managerului.

 

SCOPUL PRIMORDIAL AL ACESTEI PROCEDURI ESTE DE A GHIDA STAFFUL CNR SI VOLUNTARII IN ACTIUNILE PE CARE TREBUIE SA LE INTREPRINDA DACA OBSERVA SAU LI S-A RAPORTAT UN POSIBIL ABUZ.

 

PROCEDURA ESTE DESTINATA SA OFERE O INFORMATIE CLARA REFERITOR LA PASII CARE TREBUIE INTREPRINSI PRIVIND ORICE INGRIJORARE FATA DE SIGURANTA COPIILOR.

 

TREBUIE MENTINUTA O EVIDENTA A CONTACTELOR SI COMUNICARILOR.

 

TOATA INFORMATIA ESTE STRICT CONFIDENTIALA SI PASTRATA PE FISA COPILULUI POTRIVIT PROCEDURILOR CNR.

 

REFERINTELE VOR FI RESTRICTIONATE COORDONATORULUI SI LUCRATORILOR SOCIALI.

AddThis Social Bookmark Button
 

EVZ

Foundation

Anunţuri

Romii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală, istorico-tradițională (1414 – 2014)

08/04/2014 13:03
Conferinta Romi 600 ani.pdf
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ ROMOLOGICĂ REPUBLICANĂRomii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală,…

TENDER pentru organizarea şi desfăşurarea unui seminar/curs de instruire

12/12/2013 19:15
12 decembrie 2013 Asociaţia Obştească "Centrul Naţional al Romilor" solicită oferte pentru prestarea serviciilor de  organizare şi…

Şcoală de vară pentru tinerii romi şi neromi

16/07/2013 14:09
 

Concurs de angajare a 2 traineri

16/07/2013 11:12
Centrul Naţional al Romilor anunţă concurs de angajare a 2 traineri pentru Scoala de Vară  “Promovarea dialogului intercultural”, care se va…

Voluntariat la Centrul Naţional al Romilor

05/06/2013 15:47
Centrul Naţional al Romilor invită 2 tineri romi (sau neromi) să se implice în activităţi de voluntariat în cadrul…
Toate articolele : Anunțuri

Sondaj

A-ti accepta o familie de romi in calitate de vecini?
 

Portalul Monitorul Civic

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Netherlands Embassy in Kiev UkraineRoma Initiatives Civil Rights Defenders