Despre noi Regulament intern

Roma Education Fund

Roma Education Fund

Ultimele noutăți

Modificări şi completări a unor acte legislative, în vederea promovării serviciului mediatorilor com

16/08/2012 12:13

 

La data de 13 August 2012 pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”, elaborat în corespundere cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.56 din 31 ianuarie 2012 „Cu privire la modificarea Planului de acţiuni privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.494 din 8 iulie 2011”, în vederea promovării serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi.

Întru crearea cadrului normativ şi instituţional pentru instituirea serviciului de mediator comunitar, potrivit hotărîrii vizate se prevede ca, pînă la finele anului 2012, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei (responsabil de promovarea serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi) să modifice legislaţia în vigoare în vederea instituirii la nivel naţional a funcţiei de mediator comunitar.

Conform Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, se propune modificarea a patru legi din domeniul social, privind asistența socială, educația, ocrotirea sănătății, în care se propune includerea noțiunilor și a normelor privind activitatea mediatorului comunitar în fiecare domeniu.

Conform estimărilor preliminare, pentru întreținerea unui mediator comunitar de către Stat vor fi necesare circa 31 mii lei pe an. Începînd cu anul 2013, Statul va prelua angajarea mediatorilor comunitari. Pentru anul 2013, au fost prevăzute cheltuieli pentru întreținerea mediatorilor comunitari în volum de 462,6 mii lei, ceea ce va permite, angajarea, începînd cu 1 ianuarie 2013 a 15 mediatori comunitari.

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=423

Comunicat Clubul de Dezbatere: “Chrystal Night - rezultatul propagandei politicii anti-semite”

10/11/2011 12:16
sdc10325.jpg

 

La 09 noiembrie 2011, peste 130 de organizaţii din 49 de ţări Europene au organizat aproximativ 250 de evenimente dedicate “Zilei Internaţionale contra Fascismului şi Antisemismului”.

În legatură cu acest eveniment, Centrul Naţional al Romilor a organizat la 09 noiembrie 2011, în incita ULIM, un Club de Dezbatere, cu tema “Chrystal Night-rezultatul propagandei politicii anti-semite”, susţinut financiar de Open Society Institute, Budapesta, Ungaria. În calitate de expert a fost invitată Kira Kreyderman, Coordonatorul Clubului Toleranţei CCE KEDEM.

Discuţia s-a axat în jurul sumbrului eveniment, care a avut loc între 9-13 noiembrie 1938, în Germania nazistă şi Austria. Au fost prezentate materiale video, care au ilustrat pasivitatea şi indiferenţa autorităţilor şi populaţiei germane, vizavi de acţiunile devastatoare care aveau loc, martorii care îşi reamintesc cu lux de amănunte acele momente şi un şir de legi, implementate şi aplicate în cadrul politicii rasiste şi anti-semite, care au venit să limiteze accesul populaţiei evreieşti la viaţa publică şi să-i excludă din societate. Participanţii s-au implicat activ în discuţie şi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul şi evenimentul descris.


Comunicat Club de dezbateri "Romii în Republica Moldova vs Europa"

10/10/2011 14:14
sdc10296.jpg

La 7 ocotmbrie 2011, în incinta ULIM, a avut loc primul club de dezbateri din cele 10 preconizate a fi realizate de către Centrul Naţional al Romilor în cadrul proiectului susţinut financiar de Open Society Insitute, Budapesta, Ungaria. Tema acestui prim club de dezbateri a fost "Situaţia romilor în Republica Moldova vs Europa" şi a fost coordonată de experţii-formatori de la Amnesty International Moldova, Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii şi Igor Stoica, Coordonator Proiect Litigare Strategică.  Ne-am bucurat să realizăm că tema propusă pentru discuţie a trezit interesul mai multor tineri, romi şi ne-romi de la instituţiile superioare de învăţămînt, care au venit in număr de peste 25 la dezbateri şi au discutat activ asupra subiectului abordat, au pus întrebări şi au propus teme interesante pentru viitoarele cluburi de dezbatere. Ţinem să menţionăm că discuţia a fost cu atît mai interesantă deoarece au fost prezenţi doi studenţi din România şi din Bulgaria, care şi-au spus părerile despre situaţia romilor din respectivele ţări, în cunoştinţă de cauză. Astfel, în cadrul acestui club, tinerii au putut însuşi informaţii referitoare la numărul de romi din Republica Moldova, dar şi din multe state europene, au discutat activ despre problemele cu care aceştia se confruntă în dependenţă de ţara în care locuiesc şi au propus posibile soluţii.

Comunicat

19/09/2011 14:45
sdc10001.jpg

În perioada 12-14 septembire 2011 la Chişinău a avut loc cea de-a doua sesiune de formare în cadrul programului ROMED în Moldova - Programul European de Formare pentru Mediatori Romi comunitari organizată de Centrul Naţional al Romilor în colaborare cu Consiliul Europei. În prima zi a acestui training au participat primarii localităţilor preponderent populate de romi precum şi mediatorii comunitari. Deasemenea au fost prezenţi înalţi demnitari de stat din Republica Moldova: Vera Petuhov, vicedirector general Biroul Relaţii Interetnice, Radiţa Nicolae, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul de Experţi pe Problemele Romilor (CAHROM); vicepreşedinte al Comitetului, Rusanovschi Sergiu, expert UNDP Moldova şi din România: Ilie Dincă, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, România, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, dl Michael Guet. Participanţii, mediatori comunitari din diferite localităţi ale Republici Moldova au putu audia poziţia fiecăruia dintre cei expuşi mai sus, precum şi poziţia acestora vis-a-vis de necesitatea activităţii mediatorilor comunitari. În următoarele 2 zile, cei 20 de participanţi au fost instruiţi de către trainerii europeni Mariana Buceanu (România) şi Ruslan Stînga (Republica Moldova), iar la sfîrşit:

 

 • au însuşit ce conţine codul etic al mediatorului comunitar;
 • au descris diverse tehnici şi metode de lucru cu romii;
 • au discutat despre stereotipuri şi mituri legate de romi şi cum pot fi acestea înlăturate;
 • au putut face diferenţă între identitatea culturală şi cea etnică;
 • au însuşit ce trebuie să conţină o scrisoare de recomandre, etc.
Ilie Dincă, Michael Guet şi Nicolae Radiţa

Comunicat de presă:

17/08/2011 09:01

Centrul Naţional al Romilor (CNR) continuă să realizeze în perioada iulie-august 2011, Campania de informare în domeniul Drepturilor Omului în localităţile compact populate de romi, demarată în cadrul proiectului “Pentru Diversitate- Împotriva Discriminării”, sprijinit financiar de Fundaţia Soros- Moldova. Necesitatea de a continua campania de informare vine în rezultatul întîlnirilor efectuate în 10 localitaţi preponderent locuite de romi, unde s-a vazut importanţa şi utilitatea discuţiilor, astfel CNR a hotărît să extindă campania şi în alte localităţi- cheie.

În cadrul întîlnirilor cu etnicii romi, CNR va informa romii despre activitatea sa cît şi despre posibilitatea de a primi consultaţii juridice gratuite în cadrul centrului sau unde aceştia se pot adresa atunci cînd le este lezat un drept, cum pot beneficia de serviciile medicale, de angajare în cîmpul muncii, etc., deasemenea participanţii în cadrul întîlnirilor vor primi cîte o broşură ce cuprinde informaţii relevante despre cum să procedeze atunci cînd sînt discriminaţi sau li se încalcă drepturile şi unde să raporteze aceste cazuri; broşură la fel realizată în cadrul proiectului menţionat.

Toate articolele : Nouăți

European Roma Rights Centre

European Roma Rights Centre

Calendarul evenimentelor

« < Septembrie 2017 > »
L M M J V S D
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Vizitatori online

Avem 252 vizitatori online
CONDUITA STAFF-ULUI PENTRU VIZITAREA LA DOMICILIU PDF Imprimare

 

Vizitele staff-ului si voluntarilor CNR constau in lucrul cu beneficiarii inafara oficiilor CNR, deobicei la domiciliul beneficiarului sau on-line.

 

Pregatirea - inregistrarea vizitei:

CNR anticipa faptul ca detaliile legate de majoritatea vizitelor vor fi  stiute din timp. Este important ca sanatatea, siguranta si alte motive pentru CNR, sa fie inregistrate intotdeauna. Orice vizite programate trebuie sa fie inregistrate in felul urmator:

 1. In fisele proprii ale beneficiarilor
 2. In supravegherea staff-ului (inainte si dupa vizita)
 3. In actele de deplasare saptaminala ( va rugam, indicati un numar de contact)
 4. In fisele de inscriere ale staff-ului.

Deasemenea, va rugam, sa va asigurati ca cel putin un membru din staff-ul CNR stie unde si cine va fi vizitat, cit si timpul de intoarcere. Daca vizita va fi dupa masa, urmata de o intoarcere acasa mai curind decit la CNR, va rugam sa informati administratorul.

 

Pregatirea-planificarea vizitei:

Staff-ul sau voluntarii a caror vizita depaseste jumatate din orele lucratoare, intotdeauna trebuie sa instiinteze si sa fie aprobati de catre director sau Comitetul Administrativ. Este important sa se planifice fiecare vizita, sa se stabileasca orice risc al vizitei. Trebuie indicate transportul si parcarea, iesirea si spatiul inconjurator, prezenta unui administrator de situatie sau a altor lucratori profesionisti, locatia statiilor locale de politie, a spitalelor si facilitatile.

 

Lista de control

Numere de contact necesare:

 1. Oficiile CNR
 2. Tel.mobile ale directorului si a staff-ului
 3. Cele mai apropiate spitale
 4. Politia locala
 5. Alarma personalului lucrator
 6. Numarul tel. Mobil care se utilizeaza
 7. ID-ul cardului bancar
 8. Minimum de bani, evaluarea persoanei si a masinii
 9. Lucratorii.
Atitudini si comportament

 

Membrii staff-ukui CNR care merg in vizita reprezinta CNR si valorile, atitudinile sale si sunt prezenti pentru a furniza serviciile CNR. Pentru astfel de motive ca sanatate, siguranta, este important de a nu realiza alte servicii pentru beneficiari, ca urmatoarele: ridicare, lucru casnic sau asistarea beneficiarilor prin ingrijire medicala. Membrii staff-ului trebuie sa respecte valorile culturale si atitudinile beneficiarilor.

 

Pentru atenuarea riscului ce e legat de foc cit si alte obligatii asemanatoare, staff-ul nu trebuie sa fumeze in timpul vizitelor, cu exeptie in spatiile destinate. Staff-ul trebuie sa devina familiar cu mediul ambiant al clientului, jargonul profesional- minimalizat in utilizare.

 

Sanatate si siguranta

FII ATENT, FII CONSTIENT, FII IN SIGURANTA!

Inainte de orice situatie,vizita la domociliu, este important ca membrii staff-ului sa fie injectati cu tetanus pentru siguranta si protectia lor. In caz contrar, discutati imediat cu administratorul CNR.

Daca mergeti cu masina, incercati sa o parcati in tr-un spatiu bine luminat, cu facilitatea de iesire rapida, in caz de necesitate. Daca mergeti cu un alt tip de transport, tirziu sau noaptea, ar fi bine sa va intoarceti cu un taxi si sa acoperiti costul din bugetul CNR. Va rugam sa discutati cu directorul despre pastrarea chitantei care va fi ceruta la rambursarea platii.

 

In situatia in care un beneficiar sau orice alta persoana devine agresiva fata de dvs. sau pare a fi sub influenta alcoolului si/sau a drogurilor, parasiti imediat locul. Deasemenea, plecati imediat in caz de primejdie, animale de casa dusmanoase si necontrolate. Va rugam sa raportati administratiei CNR despre incidentele sau accidentele care au afectat siguranta dvs. si a altora. Este o cerinta pentru asiguratorii CNR, ca toate incidentele si accidentele sa fie raportate imediat pentru a califica o ulterioara revendicare (pretentie).

 

Urmind vizita, deasemenea raportati administratorului CNR despre orice conditii nesigure care ar putea fi suportate in vizitele viitoare de catre alti membri ai staff-ului.

 

Copii

Nu petreceti foarte mult timp singur cu copiii. Daca postul va cere sa acordati timp mai multor copii fara prezenta parintilor, incercati sa lucrati impreuna cu alti lucratori ai CNR sau cu administratorii spacializati. Nu va imlicati in sarcinile personale ale copiilor.

AddThis Social Bookmark Button
 

EVZ

Foundation

Anunţuri

Romii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală, istorico-tradițională (1414 – 2014)

08/04/2014 13:03
Conferinta Romi 600 ani.pdf
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ ROMOLOGICĂ REPUBLICANĂRomii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală,…

TENDER pentru organizarea şi desfăşurarea unui seminar/curs de instruire

12/12/2013 19:15
12 decembrie 2013 Asociaţia Obştească "Centrul Naţional al Romilor" solicită oferte pentru prestarea serviciilor de  organizare şi…

Şcoală de vară pentru tinerii romi şi neromi

16/07/2013 14:09
 

Concurs de angajare a 2 traineri

16/07/2013 11:12
Centrul Naţional al Romilor anunţă concurs de angajare a 2 traineri pentru Scoala de Vară  “Promovarea dialogului intercultural”, care se va…

Voluntariat la Centrul Naţional al Romilor

05/06/2013 15:47
Centrul Naţional al Romilor invită 2 tineri romi (sau neromi) să se implice în activităţi de voluntariat în cadrul…
Toate articolele : Anunțuri

Sondaj

A-ti accepta o familie de romi in calitate de vecini?
 

Portalul Monitorul Civic

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Netherlands Embassy in Kiev UkraineRoma Initiatives Civil Rights Defenders