Despre noi Regulament intern

Roma Education Fund

Roma Education Fund

Ultimele noutăți

Modificări şi completări a unor acte legislative, în vederea promovării serviciului mediatorilor com

16/08/2012 12:13

 

La data de 13 August 2012 pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”, elaborat în corespundere cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.56 din 31 ianuarie 2012 „Cu privire la modificarea Planului de acţiuni privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.494 din 8 iulie 2011”, în vederea promovării serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi.

Întru crearea cadrului normativ şi instituţional pentru instituirea serviciului de mediator comunitar, potrivit hotărîrii vizate se prevede ca, pînă la finele anului 2012, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei (responsabil de promovarea serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi) să modifice legislaţia în vigoare în vederea instituirii la nivel naţional a funcţiei de mediator comunitar.

Conform Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, se propune modificarea a patru legi din domeniul social, privind asistența socială, educația, ocrotirea sănătății, în care se propune includerea noțiunilor și a normelor privind activitatea mediatorului comunitar în fiecare domeniu.

Conform estimărilor preliminare, pentru întreținerea unui mediator comunitar de către Stat vor fi necesare circa 31 mii lei pe an. Începînd cu anul 2013, Statul va prelua angajarea mediatorilor comunitari. Pentru anul 2013, au fost prevăzute cheltuieli pentru întreținerea mediatorilor comunitari în volum de 462,6 mii lei, ceea ce va permite, angajarea, începînd cu 1 ianuarie 2013 a 15 mediatori comunitari.

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=423

Comunicat Clubul de Dezbatere: “Chrystal Night - rezultatul propagandei politicii anti-semite”

10/11/2011 12:16
sdc10325.jpg

 

La 09 noiembrie 2011, peste 130 de organizaţii din 49 de ţări Europene au organizat aproximativ 250 de evenimente dedicate “Zilei Internaţionale contra Fascismului şi Antisemismului”.

În legatură cu acest eveniment, Centrul Naţional al Romilor a organizat la 09 noiembrie 2011, în incita ULIM, un Club de Dezbatere, cu tema “Chrystal Night-rezultatul propagandei politicii anti-semite”, susţinut financiar de Open Society Institute, Budapesta, Ungaria. În calitate de expert a fost invitată Kira Kreyderman, Coordonatorul Clubului Toleranţei CCE KEDEM.

Discuţia s-a axat în jurul sumbrului eveniment, care a avut loc între 9-13 noiembrie 1938, în Germania nazistă şi Austria. Au fost prezentate materiale video, care au ilustrat pasivitatea şi indiferenţa autorităţilor şi populaţiei germane, vizavi de acţiunile devastatoare care aveau loc, martorii care îşi reamintesc cu lux de amănunte acele momente şi un şir de legi, implementate şi aplicate în cadrul politicii rasiste şi anti-semite, care au venit să limiteze accesul populaţiei evreieşti la viaţa publică şi să-i excludă din societate. Participanţii s-au implicat activ în discuţie şi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul şi evenimentul descris.


Comunicat Club de dezbateri "Romii în Republica Moldova vs Europa"

10/10/2011 14:14
sdc10296.jpg

La 7 ocotmbrie 2011, în incinta ULIM, a avut loc primul club de dezbateri din cele 10 preconizate a fi realizate de către Centrul Naţional al Romilor în cadrul proiectului susţinut financiar de Open Society Insitute, Budapesta, Ungaria. Tema acestui prim club de dezbateri a fost "Situaţia romilor în Republica Moldova vs Europa" şi a fost coordonată de experţii-formatori de la Amnesty International Moldova, Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii şi Igor Stoica, Coordonator Proiect Litigare Strategică.  Ne-am bucurat să realizăm că tema propusă pentru discuţie a trezit interesul mai multor tineri, romi şi ne-romi de la instituţiile superioare de învăţămînt, care au venit in număr de peste 25 la dezbateri şi au discutat activ asupra subiectului abordat, au pus întrebări şi au propus teme interesante pentru viitoarele cluburi de dezbatere. Ţinem să menţionăm că discuţia a fost cu atît mai interesantă deoarece au fost prezenţi doi studenţi din România şi din Bulgaria, care şi-au spus părerile despre situaţia romilor din respectivele ţări, în cunoştinţă de cauză. Astfel, în cadrul acestui club, tinerii au putut însuşi informaţii referitoare la numărul de romi din Republica Moldova, dar şi din multe state europene, au discutat activ despre problemele cu care aceştia se confruntă în dependenţă de ţara în care locuiesc şi au propus posibile soluţii.

Comunicat

19/09/2011 14:45
sdc10001.jpg

În perioada 12-14 septembire 2011 la Chişinău a avut loc cea de-a doua sesiune de formare în cadrul programului ROMED în Moldova - Programul European de Formare pentru Mediatori Romi comunitari organizată de Centrul Naţional al Romilor în colaborare cu Consiliul Europei. În prima zi a acestui training au participat primarii localităţilor preponderent populate de romi precum şi mediatorii comunitari. Deasemenea au fost prezenţi înalţi demnitari de stat din Republica Moldova: Vera Petuhov, vicedirector general Biroul Relaţii Interetnice, Radiţa Nicolae, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul de Experţi pe Problemele Romilor (CAHROM); vicepreşedinte al Comitetului, Rusanovschi Sergiu, expert UNDP Moldova şi din România: Ilie Dincă, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, România, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, dl Michael Guet. Participanţii, mediatori comunitari din diferite localităţi ale Republici Moldova au putu audia poziţia fiecăruia dintre cei expuşi mai sus, precum şi poziţia acestora vis-a-vis de necesitatea activităţii mediatorilor comunitari. În următoarele 2 zile, cei 20 de participanţi au fost instruiţi de către trainerii europeni Mariana Buceanu (România) şi Ruslan Stînga (Republica Moldova), iar la sfîrşit:

 

 • au însuşit ce conţine codul etic al mediatorului comunitar;
 • au descris diverse tehnici şi metode de lucru cu romii;
 • au discutat despre stereotipuri şi mituri legate de romi şi cum pot fi acestea înlăturate;
 • au putut face diferenţă între identitatea culturală şi cea etnică;
 • au însuşit ce trebuie să conţină o scrisoare de recomandre, etc.
Ilie Dincă, Michael Guet şi Nicolae Radiţa

Comunicat de presă:

17/08/2011 09:01

Centrul Naţional al Romilor (CNR) continuă să realizeze în perioada iulie-august 2011, Campania de informare în domeniul Drepturilor Omului în localităţile compact populate de romi, demarată în cadrul proiectului “Pentru Diversitate- Împotriva Discriminării”, sprijinit financiar de Fundaţia Soros- Moldova. Necesitatea de a continua campania de informare vine în rezultatul întîlnirilor efectuate în 10 localitaţi preponderent locuite de romi, unde s-a vazut importanţa şi utilitatea discuţiilor, astfel CNR a hotărît să extindă campania şi în alte localităţi- cheie.

În cadrul întîlnirilor cu etnicii romi, CNR va informa romii despre activitatea sa cît şi despre posibilitatea de a primi consultaţii juridice gratuite în cadrul centrului sau unde aceştia se pot adresa atunci cînd le este lezat un drept, cum pot beneficia de serviciile medicale, de angajare în cîmpul muncii, etc., deasemenea participanţii în cadrul întîlnirilor vor primi cîte o broşură ce cuprinde informaţii relevante despre cum să procedeze atunci cînd sînt discriminaţi sau li se încalcă drepturile şi unde să raporteze aceste cazuri; broşură la fel realizată în cadrul proiectului menţionat.

Toate articolele : Nouăți

European Roma Rights Centre

European Roma Rights Centre

Calendarul evenimentelor

« < Aprilie 2010 > »
L M M J V S D
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Vizitatori online

Avem 215 vizitatori online
SISTEMUL DE INCASARI MICI PDF Imprimare

 

Incasarile mici sunt pentru cheltuielile minore unde deobicei nu se utilizeaza cecurile la achitare si plata se efectueaza pentru bunurile si serviciile primite. CNR are o singura cale de incasari mici.

 

Incasarile mici trebuie intotdeauna pastrate separat de alte plati primite de CNR (vinzari de publicatii, donatii banesti). Astfel de alte plati trebui tinute separat si sa fie intacte intr-un cont bancar al CNR.

Nici o circumstanta nu ar permite staff-ului sa utilizeze incasarile mici pentru scop personal.

Procedura

O chitanta de incasari mici trebiue sa fie completata si semnata pentru fiecare suma platita din cutia de incasari mici la momentul incasarii banilor. Platile vor lua deobicei forma rambursarilor, tote platile avind chitanta relevanta atasata. Doar cheltuielile cu o chitanta valabila vor fi rambursate. Daca banii nu sunt justificati, persoana careia i s-au dat banii, va trebui sa ii restituie din propriul buzunar.

 

Toate chitantele de incasari mici trebuie clar sa vizeze detaliile de tranzactie, sa fie semnate de catre reclamant si certificate de administratia CNR.

 

Cheltuieli permise

Incasarile mici pot fi utilizate pentru a acoperi cheltuielile urmatoare:

 

 • Ceai/ cafea/ lapte/ biscuiti pentru staff-ul CNR sau pentru intilnirile gazduite de CNR
 • Cheltuielile de voluntariat ( drum si masa- masa pentru 3+ doar orele de voluntariat)
 • Eventualitatile clientilor, unde fondurile sunt disponibile si aprobate din timp de catre administratie
 • Reparatii si renovari mici ale oficiilor( inclusiv materiale de curatare, chei, baterii)
 • Plati, felicitari ale CNR
 • Fotocopii si /sau printari necesare.

 

 

Acestea sunt doar pentru ghidare. Orice membru al staff-ului avind careva dubii in legatura cu unele cheltuieli rambursabile, trebuie sa consulte din timp directorul CNR. Cheltuielile de incasari mici de peste 5 $ trebuie intotdeauna sa fie aprobate din timp. Doar in circumstante foarte rare incasari mici mai mult de 10 $ vor fi permise.

 

Incasarile mici Top-up

 

Daca incasarile mici sunt mai mici decit fondurile, cereri pentru mariri trebuie sa fie prezentate de director. Top-up-ul maxim este de 50$. Fiecare cerere pentru top-up trebuie sa includa un raport a tuturor tranzactiilor de incasari mici de la cererea anterioara.

 

PROCEDURA PROBATIONARA

 

1. Primele 26 de saptamini de angajare la CNR vor fi de proba cu analiza la a 13-a si a 24-a saptamina de supraveghetorul tau/ presedintele CNR.

 

2. Analiza celei de a 13-a saptamini va evalua performanta lucrului si va determina necesitatile de supraveghere si training.

 

Baza discutiei analizei va fi:

 1. Specificul lucrului descris cu atentie la esential si criteriile mentionate de persoana specificata.
 2. Frecventa,incredere si integritate
 3. Dorinta de a implementa politicile CNR
 4. Relatii cu staff-ul CNR, Comitetul Administrativ, voluntari si clienti
 5. Relatii cu agentiile partenere.

 

 

3. Analiza in cea de a 24-a saptamina va viza performantele de lucru utilizind aceeasi baza ca si in saptamina a 13-a si deasemenea va lua in consideratie unele puncte de imbunatatire a performantei de munca aprobata la prima analiza. Analiza in cea de a 24-a saptamina trebuie sa recomande ca angajarea trebuie sa fie confirmata, e necesara o prelungire de 3 luni la perioada de proba sau ca angajarea e terminata.

 

4. In cazul directorului CNR, presedintele CNR sau alta persoana desemnata din Comitetul Administrativ CNR, va fi responsabila de orice analiza.

 

5. Aveti dreptul sa fiti insotiti in timpul saptaminii a 24-a de proba de catre un reprezentant al sindicatului muncitoresc sau un prieten la alegere.

 

6. Indicarea terminarii angajarii in timpul perioadei de proba va fi de o saptamina pe partea cealalta.

 

7. Daca angajarea e confirmata, supraveghetorul tau sau presedintele CNR va informa Comitetul Administrativ CNR despre aceasta decizie.

 

8. Daca perioada de proba este extinsa, va fi stabilita o perioada de timp pentru imbunatatire si la necesitate vor fi acordate sprijin si traininguri suplimentare. Daca la sfirsitul perioadei de analiza, performantele sint inca nesatisfacatoare, angajarea va fi terminata.

 

9. Daca angajarea e terminata , motivele in scris vor fi date persoanei pentru a vedea decizia CNR.

 

10. Ai dreptul de apel impotriva deciziei CNR. Astfel de apel trebuie sa fie notificat catre CNR timp de 7 zile de la decizie si trebuie sa includa temeiurile de apel.

 

11. Pentru apel, presedintele CNR si Comitetul Administrativ vor planifica o ascultare a partilor implicate si se va face o decizie finala pe baza la evidenta prezentata. Un reprezentant al sindicatului muncitoresc sau alta parte va poate reprezenta la apel. Minutele vor fi luate de CNR la procedura de apel.

 

POLITICA DE REZERVE

 

Administratorii CNR considera ca acumulind gratuit rezerve de fonduri, vor face fata unor evenimente neprevezute specifice, imtimplarilor si oportunitatilor care sint esentiale pentru ca CNR sa protejeze existenta sa continua  pentru beneficiarii serviciului. CNR aduce la cunostinta necesitatile altor posesori interesati, ca personalul si organele fondatoare, pentru o administrare financiara prudenta a viitorului caritatii. Politica de rezerve evidentiaza motivele pentru acumularea rezervelor, nivelul rezervelor necesare si data-tinta pentru atingerea acestor niveluri.

 

Fondul de Rezerva

Fondul de rezerva este destinat posibilitatii de a permite CNR-ului sa faca fata evenimentelor neprevazute si circumstantelor care ar avea impact asupra abilitatii CNR de a asigura serviciile sale. Fondul ar trebui sa fie suficient pentru:

 

 1. posibilitatea CNR de a continua operatiunile serviciului pentru o perioada de trei luni.
 2. satisfacerea oricaror costuri sinuoase ale companiei de caritate.
 3. satisfacerea oricaror costuri ale angajamentelor contractuale comerciale ( ex. echipament si arenda cladirii) datorita incetarii activitailor si/sau sa satisfaca costurile unor noi contracte de arenda.
 4. acoperirea oricaror obligatii de angajare juridica daca resursele limitate nu sint valabile.
 5. posibilitatea de a procura imediat echipament, dispozitive de fixare si garnitura pentru oficiul inlocuitor in cazul unor pagube serioase sau pierderi ale premiselor CNR.
 6. ajutarea administratiei in marirea sau aparitia oportunitatilor de caritate.
 7. intimpinarea oricaror evenimente neprevazute sau a situatiei care are un efect ce limiteaza abilitatea CNR-ului de a furniza serviciul comunitatii rome.

 

 

Nivelele Rezervelor

Luind in consideratie cele expuse si circumstantele curente ale CNR, administratia CNR considera fondul de rezerva de costuri operationale de patru luni ca cel mai mic nivel necesar pentru a intruni evenimentele. Data tinta pentru atingerea acestui nivel este de 5 ani de la inceputul viitorului an financiar.

 

Monitorizare si Analiza

Aceasta politica trebuie sa fie examinata cel putin anual la stabilirea bugetului CNR pentru a asigura relevanta curenta a politicii si proportionalitatea nivelelor  rezervelor pentru obligatiile viitoare. La planificarea financiara si bugetara trebuie sa se ia in consideratie orice cheltuieli previzibile din rezervele CNR si sa se permita inlocuirea si adaugarea, necesare nivelelor bugetului existent. Nivelele rezervelor trebuie sa fie raportate si monitorizate de catre administratorul CNR, in fiecare trimestru.

 

Relatarea Reviziei contabile

Administratorii CNR vor declara in cadrul Relatarii Anuale ce nivel de rezerve sint tinute si se refera la existenta politicii ca sursa ulterioara de informatie.

AddThis Social Bookmark Button
 

EVZ

Foundation

Anunţuri

Romii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală, istorico-tradițională (1414 – 2014)

08/04/2014 13:03
Conferinta Romi 600 ani.pdf
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ ROMOLOGICĂ REPUBLICANĂRomii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală,…

TENDER pentru organizarea şi desfăşurarea unui seminar/curs de instruire

12/12/2013 19:15
12 decembrie 2013 Asociaţia Obştească "Centrul Naţional al Romilor" solicită oferte pentru prestarea serviciilor de  organizare şi…

Şcoală de vară pentru tinerii romi şi neromi

16/07/2013 14:09
 

Concurs de angajare a 2 traineri

16/07/2013 11:12
Centrul Naţional al Romilor anunţă concurs de angajare a 2 traineri pentru Scoala de Vară  “Promovarea dialogului intercultural”, care se va…

Voluntariat la Centrul Naţional al Romilor

05/06/2013 15:47
Centrul Naţional al Romilor invită 2 tineri romi (sau neromi) să se implice în activităţi de voluntariat în cadrul…
Toate articolele : Anunțuri

Sondaj

A-ti accepta o familie de romi in calitate de vecini?
 

Portalul Monitorul Civic

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Netherlands Embassy in Kiev UkraineRoma Initiatives Civil Rights Defenders