Despre noi Regulament intern

Roma Education Fund

Roma Education Fund

Ultimele noutăți

Modificări şi completări a unor acte legislative, în vederea promovării serviciului mediatorilor com

16/08/2012 12:13

 

La data de 13 August 2012 pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”, elaborat în corespundere cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.56 din 31 ianuarie 2012 „Cu privire la modificarea Planului de acţiuni privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.494 din 8 iulie 2011”, în vederea promovării serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi.

Întru crearea cadrului normativ şi instituţional pentru instituirea serviciului de mediator comunitar, potrivit hotărîrii vizate se prevede ca, pînă la finele anului 2012, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei (responsabil de promovarea serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi) să modifice legislaţia în vigoare în vederea instituirii la nivel naţional a funcţiei de mediator comunitar.

Conform Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, se propune modificarea a patru legi din domeniul social, privind asistența socială, educația, ocrotirea sănătății, în care se propune includerea noțiunilor și a normelor privind activitatea mediatorului comunitar în fiecare domeniu.

Conform estimărilor preliminare, pentru întreținerea unui mediator comunitar de către Stat vor fi necesare circa 31 mii lei pe an. Începînd cu anul 2013, Statul va prelua angajarea mediatorilor comunitari. Pentru anul 2013, au fost prevăzute cheltuieli pentru întreținerea mediatorilor comunitari în volum de 462,6 mii lei, ceea ce va permite, angajarea, începînd cu 1 ianuarie 2013 a 15 mediatori comunitari.

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=423

Comunicat Clubul de Dezbatere: “Chrystal Night - rezultatul propagandei politicii anti-semite”

10/11/2011 12:16
sdc10325.jpg

 

La 09 noiembrie 2011, peste 130 de organizaţii din 49 de ţări Europene au organizat aproximativ 250 de evenimente dedicate “Zilei Internaţionale contra Fascismului şi Antisemismului”.

În legatură cu acest eveniment, Centrul Naţional al Romilor a organizat la 09 noiembrie 2011, în incita ULIM, un Club de Dezbatere, cu tema “Chrystal Night-rezultatul propagandei politicii anti-semite”, susţinut financiar de Open Society Institute, Budapesta, Ungaria. În calitate de expert a fost invitată Kira Kreyderman, Coordonatorul Clubului Toleranţei CCE KEDEM.

Discuţia s-a axat în jurul sumbrului eveniment, care a avut loc între 9-13 noiembrie 1938, în Germania nazistă şi Austria. Au fost prezentate materiale video, care au ilustrat pasivitatea şi indiferenţa autorităţilor şi populaţiei germane, vizavi de acţiunile devastatoare care aveau loc, martorii care îşi reamintesc cu lux de amănunte acele momente şi un şir de legi, implementate şi aplicate în cadrul politicii rasiste şi anti-semite, care au venit să limiteze accesul populaţiei evreieşti la viaţa publică şi să-i excludă din societate. Participanţii s-au implicat activ în discuţie şi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul şi evenimentul descris.


Comunicat Club de dezbateri "Romii în Republica Moldova vs Europa"

10/10/2011 14:14
sdc10296.jpg

La 7 ocotmbrie 2011, în incinta ULIM, a avut loc primul club de dezbateri din cele 10 preconizate a fi realizate de către Centrul Naţional al Romilor în cadrul proiectului susţinut financiar de Open Society Insitute, Budapesta, Ungaria. Tema acestui prim club de dezbateri a fost "Situaţia romilor în Republica Moldova vs Europa" şi a fost coordonată de experţii-formatori de la Amnesty International Moldova, Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii şi Igor Stoica, Coordonator Proiect Litigare Strategică.  Ne-am bucurat să realizăm că tema propusă pentru discuţie a trezit interesul mai multor tineri, romi şi ne-romi de la instituţiile superioare de învăţămînt, care au venit in număr de peste 25 la dezbateri şi au discutat activ asupra subiectului abordat, au pus întrebări şi au propus teme interesante pentru viitoarele cluburi de dezbatere. Ţinem să menţionăm că discuţia a fost cu atît mai interesantă deoarece au fost prezenţi doi studenţi din România şi din Bulgaria, care şi-au spus părerile despre situaţia romilor din respectivele ţări, în cunoştinţă de cauză. Astfel, în cadrul acestui club, tinerii au putut însuşi informaţii referitoare la numărul de romi din Republica Moldova, dar şi din multe state europene, au discutat activ despre problemele cu care aceştia se confruntă în dependenţă de ţara în care locuiesc şi au propus posibile soluţii.

Comunicat

19/09/2011 14:45
sdc10001.jpg

În perioada 12-14 septembire 2011 la Chişinău a avut loc cea de-a doua sesiune de formare în cadrul programului ROMED în Moldova - Programul European de Formare pentru Mediatori Romi comunitari organizată de Centrul Naţional al Romilor în colaborare cu Consiliul Europei. În prima zi a acestui training au participat primarii localităţilor preponderent populate de romi precum şi mediatorii comunitari. Deasemenea au fost prezenţi înalţi demnitari de stat din Republica Moldova: Vera Petuhov, vicedirector general Biroul Relaţii Interetnice, Radiţa Nicolae, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul de Experţi pe Problemele Romilor (CAHROM); vicepreşedinte al Comitetului, Rusanovschi Sergiu, expert UNDP Moldova şi din România: Ilie Dincă, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, România, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, dl Michael Guet. Participanţii, mediatori comunitari din diferite localităţi ale Republici Moldova au putu audia poziţia fiecăruia dintre cei expuşi mai sus, precum şi poziţia acestora vis-a-vis de necesitatea activităţii mediatorilor comunitari. În următoarele 2 zile, cei 20 de participanţi au fost instruiţi de către trainerii europeni Mariana Buceanu (România) şi Ruslan Stînga (Republica Moldova), iar la sfîrşit:

 

 • au însuşit ce conţine codul etic al mediatorului comunitar;
 • au descris diverse tehnici şi metode de lucru cu romii;
 • au discutat despre stereotipuri şi mituri legate de romi şi cum pot fi acestea înlăturate;
 • au putut face diferenţă între identitatea culturală şi cea etnică;
 • au însuşit ce trebuie să conţină o scrisoare de recomandre, etc.
Ilie Dincă, Michael Guet şi Nicolae Radiţa

Comunicat de presă:

17/08/2011 09:01

Centrul Naţional al Romilor (CNR) continuă să realizeze în perioada iulie-august 2011, Campania de informare în domeniul Drepturilor Omului în localităţile compact populate de romi, demarată în cadrul proiectului “Pentru Diversitate- Împotriva Discriminării”, sprijinit financiar de Fundaţia Soros- Moldova. Necesitatea de a continua campania de informare vine în rezultatul întîlnirilor efectuate în 10 localitaţi preponderent locuite de romi, unde s-a vazut importanţa şi utilitatea discuţiilor, astfel CNR a hotărît să extindă campania şi în alte localităţi- cheie.

În cadrul întîlnirilor cu etnicii romi, CNR va informa romii despre activitatea sa cît şi despre posibilitatea de a primi consultaţii juridice gratuite în cadrul centrului sau unde aceştia se pot adresa atunci cînd le este lezat un drept, cum pot beneficia de serviciile medicale, de angajare în cîmpul muncii, etc., deasemenea participanţii în cadrul întîlnirilor vor primi cîte o broşură ce cuprinde informaţii relevante despre cum să procedeze atunci cînd sînt discriminaţi sau li se încalcă drepturile şi unde să raporteze aceste cazuri; broşură la fel realizată în cadrul proiectului menţionat.

Toate articolele : Nouăți

European Roma Rights Centre

European Roma Rights Centre

Calendarul evenimentelor

« < Ianuarie 2010 > »
L M M J V S D
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vizitatori online

Avem 168 vizitatori online
CONCEDIU MEDICAL/ POLITICA DE PLATA PDF Imprimare

 

 

(Nota: Cititi Staff III- Procedura de sanatate pentru absente medicale pe o peroada mai mare de 4 saptamini in total)

 

In calitate de angajat al CNR, dvs. beneficiati de plata medicala  conform Statutului Platii Medicale, in perioada concediului medical:

Se plateste si de CNR si de organele abilitate in conformitate cu Statutul Platii Medicale.

 

Plata medicala a CNR este plata de baza normala, incluzind orice stipulare din statut. Plata partiala este jumatate din suma platii norale de plata.

 

In orice circumstante, suma totala a platii medicale nu poate depasi plata de baza.

Calcularea platii medicale pe o perioada de 12 luni se efectuaeaza din momentul inceperii concediului medical. Angajatii trebuie sa raporteze despre boala sau vatamare angajatorului in prima zi lucratoare, in caz de absenta. Se mai indica motivul absentei, daca e posibil, data intoarcerii la serviciu. Daca membrul staff-ului nu are posibilitatea sa faca acest lucru din cauza naturii bolii sale, atunci CNR-ul va accepta rapoarte ale absentelor medicale din partea membrilor familiei sau a prietenilor.

 

Dupa a patra zi de absenta trebuie sa prezentati o nota scrisa de dvs.(daca e permis de CNR) sau un certificat medical de la medic. Pentru o perioada de o saptamina sau mai mult, pentru fiecare saptamina se prezinta un certificat medical de la medic. In unele cazuri, CNR poate accepta un certificat medical de la un practicant medical neinregistrat, de exemplu un practicant medical in osteopatie, acupunctura. Toate certificatele medicale trebuie sa fie prezentate directorului CNR sau dependintelor CNR.

Daca sunteti bolnav sau vatamat in concediu si prezentati un certificat medical, perioada indicata in certificat va fi clasata ca concediu medical in loc de concediu.

Angajatul, conform Statutului Platii Medicale, trebuie sa primeasca plata medicala de la CNR daca corespunde cerintelor platii. CNR va informa in scris staff-ul despre ineligibilitatea pentru plata medicala. Atunci staff-ul trebuie sa ceara benefici statale.

 

PROCEDURA BOALA-SANATATE A STAFF-ULUI

 

Aceasta se foloseste cind un angajat este bolnav pe o perioada neintrerupta de 4 saptamini si angajatul nu a dat nici o data a intoarcerii sale la serviciu timp de 8 saptamini de la prima zi de boala.

 

Angajatul trebuie sa fie informat despre intentia CNR-ului de a implementa Procedura a III-a de Sanatate a Staff-ului  si ca el va obtine reprezentanta.

 

CNR va consulta angajatul privitor la procedura.

 

Pasi:

 

 1. Angajatul va fi informat in scris despre implementarea Procedurii a III-a de Sanatate a Staff-ului.
 2. Angajatul va fi intrebat in scris daca confirma data intoarcerii la serviciu (daca o astfel de confirmare nu a fost primita anterior).
 3. CNR va scrie angajatului referitor la obtinerea permisiunii(de la angajat) ca sa ofere posibilitatea CNR sa ceara raport medical de la medicul internist general al angajatului. CNR este responsabil de achitarea costurilor pentru raportul medical.
 4. Angajatul are dreptul sa vada raportul medical.
 5. Daca raportul medical mentioneaza ca angajatul va avea posibilitatea sa se intoarca la serviciu timp de 12 saptamini de la prima zi a bolii, nu mai e necesara alta actiune daca angajatul revine la serviciu chiar in ziua de intoarcere stabilita.
 6. Daca raportul medical mentioneaza ca angajatul va avea posibilitatea sa se intoarca la serviciu timp de 12 saptamini de la prima zi a bolii dar nu va fi capabil sa indeplineasca toate cerintele functiei sale, atunci CNR va consulta angajatul privind reorganizarea/ modificarea functiei ajutind lucratorul sa fie capabil sa realizeze lucrul.
 7. CNR deasemenea va incerca sa gaseasca o munca alternativa pentru angajat in cadrul CNR. Acest lucru poate include reantrenament si mai multe aranjamente flexibile de lucru. Astfel de alternativa va lua in consideratie capabilitatea angajatului si limitele capacitatii de sanatate.
 8. Daca raportul medical prevede ca angajatul va fi bolnav mai mult de 12 saptamini si daca nu este mentionata nici o data de intoarcere, atunci lucratorul va fi rugat sa se retraga pe motiv de boala.
 9. Angajatul va fi informat in scris despre (i) aplicarea pentru retragere pe motiv de boala; (ii) informatia care le-a fost oferita; (iii) procedura de apel impotriva unei astfel de decizii.  Din moment ce angajatul a fost atentionat, el va primi plata pentru perioada de atentionare.
 10. Daca raportul medical determina ca angajatul este sanatos, Comitetul Administrativ al CNR va stabili un subcomitet peronal pentru a investiga cazul. Asta ar putea include formarea unui raport medical independent sau a unei actiuni conform procedurii disciplinare a CNR.

 

PROCEDURA DE INDUCTIE A STAFF-ULUI

 

Scopul procedurii de inductie este sa sprijine si sa obisnuiasca noii lucratori ai CNR, sa furnizeze informatie practica si sa familiarizeze noul lucrator cu sarcinile de lucru. Aceasta inglobeaza analiza experientei, a aptitudinilor si cerintelor noilor lucratori si furnizarea informatiei proprii, a facilitatilor de a stabili efectiv lucratorii in functia lor.

 

Responsabilitate

Presedintele CNR este responsabil pentru inductia formala a staff-ului. Comitetul administrativ este responsabil pentru inductia directorului. Tot staff-ul CNR este asteptat sa contribuie neformal la ghidarea si sprijinirea noilor membri ai staff-ului.

 

Perioada de Inductie

Termenul de inductie este de 3 luni, chiar daca majoritatea procesului de inductie are loc in perioada primei luni de serviciu. Datele cheie ale procedurii sunt prima zi, prima saptamina, prima si a treia luna de lucru.

 

Intilnirea de orientare (prima zi la CNR)

Aceasta intilnire are loc intre presedinte si noul membru al staff-ului. Catalogul de inductie al CNR este utilizat ca baza si ghid pentru intilnire.

 

In primele zile, noii membri ai staff-ului primesc o prezentarea CNR-ului si pozitia lor in cadrul caritatii. Sunt mici introduceri staff-ului CNR si colectii de detalii personale si de plata.

Un pachet de inductie a CNR ( care consta din Politici si Practici ale CNR, detalii scrise ale istoriei CNR, proiecte si structuri si o lista de contacte relevante postului) este deobicei data staff-ului in prima zi.

 

Perioada de familiarizare (prima saptamina de lucru)

Perioada include familiarizarea cu localitatile,echipamentul, facilitatile si utilitatile CNR,    contextul postului si introduceri neformale partilor interne si externe si realizarea unui numar limitat de sarcini. Se explica menajul general ca: completare, inregistrare si cererile de cheltuieli. Se acorda timp pentru citirea Pachetului de Inductie si cunoasterea staff-ului.

 

Perioada de dezvoltare (de la 1 la 4 saptamini de lucru)

Aceasta este perioada cind lucratorul devine mai familiar cu detaliile serviciului si are un numar mai mare de sarcini. Lucratorii nu sunt asteptati sa cunoasca totul la sfirsitul acestei perioade dar trebuie sa inteleaga la un nivel inalt ce e CNR si cum functioneaza, pastrind confidentialitatea in serviciul sau.

 

Examinarea inductiei (Prima, a doua si a treia luna de angajare)

Inductia este examinata dupa o luna de angajare pentru a clarifica ce mai trebuie inca sa invate  angajatul. Sunt doua examinari lunare ulterioare, realizate ca o parte a procedurii interne de supraveghere a CNR.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

EVZ

Foundation

Anunţuri

Romii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală, istorico-tradițională (1414 – 2014)

08/04/2014 13:03
Conferinta Romi 600 ani.pdf
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ ROMOLOGICĂ REPUBLICANĂRomii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală,…

TENDER pentru organizarea şi desfăşurarea unui seminar/curs de instruire

12/12/2013 19:15
12 decembrie 2013 Asociaţia Obştească "Centrul Naţional al Romilor" solicită oferte pentru prestarea serviciilor de  organizare şi…

Şcoală de vară pentru tinerii romi şi neromi

16/07/2013 14:09
 

Concurs de angajare a 2 traineri

16/07/2013 11:12
Centrul Naţional al Romilor anunţă concurs de angajare a 2 traineri pentru Scoala de Vară  “Promovarea dialogului intercultural”, care se va…

Voluntariat la Centrul Naţional al Romilor

05/06/2013 15:47
Centrul Naţional al Romilor invită 2 tineri romi (sau neromi) să se implice în activităţi de voluntariat în cadrul…
Toate articolele : Anunțuri

Sondaj

A-ti accepta o familie de romi in calitate de vecini?
 

Portalul Monitorul Civic

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Netherlands Embassy in Kiev UkraineRoma Initiatives Civil Rights Defenders