Despre noi Regulament intern

Roma Education Fund

Roma Education Fund

Ultimele noutăți

Modificări şi completări a unor acte legislative, în vederea promovării serviciului mediatorilor com

16/08/2012 12:13

 

La data de 13 August 2012 pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”, elaborat în corespundere cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.56 din 31 ianuarie 2012 „Cu privire la modificarea Planului de acţiuni privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.494 din 8 iulie 2011”, în vederea promovării serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi.

Întru crearea cadrului normativ şi instituţional pentru instituirea serviciului de mediator comunitar, potrivit hotărîrii vizate se prevede ca, pînă la finele anului 2012, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei (responsabil de promovarea serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi) să modifice legislaţia în vigoare în vederea instituirii la nivel naţional a funcţiei de mediator comunitar.

Conform Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, se propune modificarea a patru legi din domeniul social, privind asistența socială, educația, ocrotirea sănătății, în care se propune includerea noțiunilor și a normelor privind activitatea mediatorului comunitar în fiecare domeniu.

Conform estimărilor preliminare, pentru întreținerea unui mediator comunitar de către Stat vor fi necesare circa 31 mii lei pe an. Începînd cu anul 2013, Statul va prelua angajarea mediatorilor comunitari. Pentru anul 2013, au fost prevăzute cheltuieli pentru întreținerea mediatorilor comunitari în volum de 462,6 mii lei, ceea ce va permite, angajarea, începînd cu 1 ianuarie 2013 a 15 mediatori comunitari.

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=423

Comunicat Clubul de Dezbatere: “Chrystal Night - rezultatul propagandei politicii anti-semite”

10/11/2011 12:16
sdc10325.jpg

 

La 09 noiembrie 2011, peste 130 de organizaţii din 49 de ţări Europene au organizat aproximativ 250 de evenimente dedicate “Zilei Internaţionale contra Fascismului şi Antisemismului”.

În legatură cu acest eveniment, Centrul Naţional al Romilor a organizat la 09 noiembrie 2011, în incita ULIM, un Club de Dezbatere, cu tema “Chrystal Night-rezultatul propagandei politicii anti-semite”, susţinut financiar de Open Society Institute, Budapesta, Ungaria. În calitate de expert a fost invitată Kira Kreyderman, Coordonatorul Clubului Toleranţei CCE KEDEM.

Discuţia s-a axat în jurul sumbrului eveniment, care a avut loc între 9-13 noiembrie 1938, în Germania nazistă şi Austria. Au fost prezentate materiale video, care au ilustrat pasivitatea şi indiferenţa autorităţilor şi populaţiei germane, vizavi de acţiunile devastatoare care aveau loc, martorii care îşi reamintesc cu lux de amănunte acele momente şi un şir de legi, implementate şi aplicate în cadrul politicii rasiste şi anti-semite, care au venit să limiteze accesul populaţiei evreieşti la viaţa publică şi să-i excludă din societate. Participanţii s-au implicat activ în discuţie şi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul şi evenimentul descris.


Comunicat Club de dezbateri "Romii în Republica Moldova vs Europa"

10/10/2011 14:14
sdc10296.jpg

La 7 ocotmbrie 2011, în incinta ULIM, a avut loc primul club de dezbateri din cele 10 preconizate a fi realizate de către Centrul Naţional al Romilor în cadrul proiectului susţinut financiar de Open Society Insitute, Budapesta, Ungaria. Tema acestui prim club de dezbateri a fost "Situaţia romilor în Republica Moldova vs Europa" şi a fost coordonată de experţii-formatori de la Amnesty International Moldova, Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii şi Igor Stoica, Coordonator Proiect Litigare Strategică.  Ne-am bucurat să realizăm că tema propusă pentru discuţie a trezit interesul mai multor tineri, romi şi ne-romi de la instituţiile superioare de învăţămînt, care au venit in număr de peste 25 la dezbateri şi au discutat activ asupra subiectului abordat, au pus întrebări şi au propus teme interesante pentru viitoarele cluburi de dezbatere. Ţinem să menţionăm că discuţia a fost cu atît mai interesantă deoarece au fost prezenţi doi studenţi din România şi din Bulgaria, care şi-au spus părerile despre situaţia romilor din respectivele ţări, în cunoştinţă de cauză. Astfel, în cadrul acestui club, tinerii au putut însuşi informaţii referitoare la numărul de romi din Republica Moldova, dar şi din multe state europene, au discutat activ despre problemele cu care aceştia se confruntă în dependenţă de ţara în care locuiesc şi au propus posibile soluţii.

Comunicat

19/09/2011 14:45
sdc10001.jpg

În perioada 12-14 septembire 2011 la Chişinău a avut loc cea de-a doua sesiune de formare în cadrul programului ROMED în Moldova - Programul European de Formare pentru Mediatori Romi comunitari organizată de Centrul Naţional al Romilor în colaborare cu Consiliul Europei. În prima zi a acestui training au participat primarii localităţilor preponderent populate de romi precum şi mediatorii comunitari. Deasemenea au fost prezenţi înalţi demnitari de stat din Republica Moldova: Vera Petuhov, vicedirector general Biroul Relaţii Interetnice, Radiţa Nicolae, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul de Experţi pe Problemele Romilor (CAHROM); vicepreşedinte al Comitetului, Rusanovschi Sergiu, expert UNDP Moldova şi din România: Ilie Dincă, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, România, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, dl Michael Guet. Participanţii, mediatori comunitari din diferite localităţi ale Republici Moldova au putu audia poziţia fiecăruia dintre cei expuşi mai sus, precum şi poziţia acestora vis-a-vis de necesitatea activităţii mediatorilor comunitari. În următoarele 2 zile, cei 20 de participanţi au fost instruiţi de către trainerii europeni Mariana Buceanu (România) şi Ruslan Stînga (Republica Moldova), iar la sfîrşit:

 

 • au însuşit ce conţine codul etic al mediatorului comunitar;
 • au descris diverse tehnici şi metode de lucru cu romii;
 • au discutat despre stereotipuri şi mituri legate de romi şi cum pot fi acestea înlăturate;
 • au putut face diferenţă între identitatea culturală şi cea etnică;
 • au însuşit ce trebuie să conţină o scrisoare de recomandre, etc.
Ilie Dincă, Michael Guet şi Nicolae Radiţa

Comunicat de presă:

17/08/2011 09:01

Centrul Naţional al Romilor (CNR) continuă să realizeze în perioada iulie-august 2011, Campania de informare în domeniul Drepturilor Omului în localităţile compact populate de romi, demarată în cadrul proiectului “Pentru Diversitate- Împotriva Discriminării”, sprijinit financiar de Fundaţia Soros- Moldova. Necesitatea de a continua campania de informare vine în rezultatul întîlnirilor efectuate în 10 localitaţi preponderent locuite de romi, unde s-a vazut importanţa şi utilitatea discuţiilor, astfel CNR a hotărît să extindă campania şi în alte localităţi- cheie.

În cadrul întîlnirilor cu etnicii romi, CNR va informa romii despre activitatea sa cît şi despre posibilitatea de a primi consultaţii juridice gratuite în cadrul centrului sau unde aceştia se pot adresa atunci cînd le este lezat un drept, cum pot beneficia de serviciile medicale, de angajare în cîmpul muncii, etc., deasemenea participanţii în cadrul întîlnirilor vor primi cîte o broşură ce cuprinde informaţii relevante despre cum să procedeze atunci cînd sînt discriminaţi sau li se încalcă drepturile şi unde să raporteze aceste cazuri; broşură la fel realizată în cadrul proiectului menţionat.

Toate articolele : Nouăți

European Roma Rights Centre

European Roma Rights Centre

Calendarul evenimentelor

« < Iunie 2007 > »
L M M J V S D
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Vizitatori online

Avem 238 vizitatori online
POLITICA DE TRAINING A STAFF-ULUI PDF Imprimare

 

 

GENERAL

CNR este atasat trainingului si dezvoltarii tuturor angajatilor sai. Tot staff-ul CNR are un buget individual pentru training anual si este incurajat sa ia avantajele trainingului care imbunatatesc aptitudinile, cunostintele si satisfactia de munca. Trainingul este crucial pentru dezvoltarea staff-ului si imbunatatirea realizarii obiectivelor CNR.

 

Trainingurile la CNR poate avea loc in oficiile CNR sau in alte localitati. CNR ramburseaza unele cheltuieli asociate trainingului autorizat de centru. Pentru detalii si cum, ce poate fi cerut, vedeti repere ,,Calatorie si Subzistenta”.

 

RESPONSABILITATE

Responsabilitaea de training a staff-ului ii apartine primordial directorului CNR. El/ ea  identifica necesitatile de training a staff-ului, a Comitetului Administrativ si a voluntarilor, cit si cerintele organizationale. Necesitatea este in mare parte apreciata  prin inductia staff-ului si supraveghere/ procedurile de evaluare si necesitatile organizationale sunt stabilite la intilnirile staff-ului si a Comitetului Administrativ. Staff-ul poate recomanda orice training, daca considera ca convine necesitatilor lor.

 

PRIORITATI

CNR are prioritare trainingurile care au un impact direct asupra activitatii sale si ajuta in colaborarea membrilor staff-ului la serviciu cit si alte scopuri. La stabilirea oricarui program de trainig, CNR ia in consideratie urmatoarele:

 

Scopurile si obiectivele CNR, dezvoltarea personala si profesionala, capacitatea de lucru, cost, durata si locatia trainingului, sarcinile curente de lucru, timpul anului si oportunitati egale.

 

INFORMATIE

Directorul acumuleaza pentru training informatia dintr-o varietate de surse. Majoritatea informatiei este pastrata intr-un fisier si pe avizierele oficiilor. Staff-ul trebuie sa furnizeze informatie despre orice furnizor al trainingului/ programe relevante postului sau CNR.

 

CONCEDIU PENTRU STUDII

CNR va lua in consideratie aplicatiile pentru concediul de studii cu plata/fara plata din partea membrilor staff-ului, care vor urma cursuri externe din timpul lor propriu si pe cont propriu, ceea ce ar imbunatati performantele lor de lucru. Concediul platit deobicei nu va fi luat in consideratie daca sunt limitate unele fonduri de proiect si/sau exclud astfel de plati pentru un angajat al CNR in primii doi ani de munca la CNR.

 

APEL

In cazul unei neintelegeri privind trainingul, CNR va conveni o noua cerere de reexaminare catre staff si Comitetul Administrativ. Un reprezentant al sindicatelor sau un prieten va asista ascultarea apelatului.

 

CALATORIILE SI SUBZISTENTA STAFF-ULUI

 

In calitate de angajat al CNR, puteti cere rambursarea costurilor de calatorie si subzistenta pentru sarcinile de serviciu a CNR.Cerearea pentru fiecare luna calendaristica trebuie sa fie inaintata intr-o forma stabilita de CNR la/inainte de data programata a lunii viitoare. O copie a datelor programate  in anul calendaristic curent pentru cererea dreptului de cheltuieli este afisata in oficiile CNR.

 

CNR nu returneaza nici un cost de calatorie pentru distanta parcursa dintre CNR si (i) domiciliul dvs. (ii) orice alt loc pe care il vizitati din motive nelucratoare (iii) orice  loc in care executati indatoririle altui serviciu.

 

Tipurile de voiajuri (tur si tur-retur) pe care le puteti efectua ca fiind angajat la CNR:

 

 • Vizitele constructiilor si locuintelor clientilor CNR
 • Vizita clientului in alt loc decit domiciliul sau
 • Vizita unei agentii/organizatii relevante CNR
 • Calatoria spre un alt centru utilizat de CNR pentru prestarea serviciilor
 • Calatoria spre intilnirile cu agentii/organizatii relevante atingerii scopurilor si obiectivelor CNR
 • Calatoria catre cursuri de training/ conferinte in legatura cu serviciul
 • Loc/colectarea banilor in numerar de la bancherii CNR
 • Furnizrea documentatiei contabile catre expertii contabili ai CNR

 

 

Lista nu este exhaustiva. Pentru orice voiajuri efectuate in legatura cu serviciul, va rugam sa cautati conducerea directorului din timp.

 

1. Autobuz si tren

 

Puteti cere rambursarea costurilor de calatorie legate de serviciu la CNR, daca utilizati autobuzul si/sau trenul. Angajatilor le vor fi rambursati banii doar pentru clasa standard a trenurilor. Calatoriile cu trenul trebuie sa fie aprobate de catre presedintele CNR.

 

Chitantele pentru rambursarea banilor de calatorie trebuie sa fie furnizate cate CNR inainte ca sa fie efectuata vreo plata. Formularul de cerere trebuie sa fie completat si semnat de catre angajat confirmind ca voiajurile sunt legate doar de serviciu si relatate corect. Presedintele are discretia de a nu rambursa cheltuielile daca nu s-a oferit documentatia necesara.

 

In anumite circumstante, din cauza postului pe care il detin, unii angajati foarte des calatoresc. Procurarea unui card de calatorie de catre angajat poate fi in interesul ambelor parti. In asa situatie , Comitetul Administrativ poate decide din timp permiterea in baza ghidului CNR. Formularul de cerere pentru cheltuieli trebuie sa fie completat si inaintat impreuna cu cardul de calatorie relevant.

 

2. Utilizarea propriei masini de catre angajatori.

 

Utilizarea propriei masini de catre angajat pentru scopuri lucratoare autorizate va fi rambursata la o rata in dependenta de distanta in km, stabilita de Comitetul Administrativ al CNR.

 

Inregistrarile distantei in km trebuie sa fie pastrate dupa orice voiaj asociat serviciului si transmise lunar in forma stabilita  la/inainte de data stabilita in conformitate cu programul CNR.

Formularul de cerere trebuie sa fie completat si semnat de catre angajat confirmind ca voiajurile sunt legate doar de serviciu si relatate corect.

 

Angajatii trebuie sa prezinte evidenta catre CNR referitor la asigurarea auto adecvata, daca masina lor va fi utilizata pentru transportul clientilor CNR sau altor parti legate de activitatile CNR. Angajatii au datoria de a informa companiile de asigurare respective ca masinile sint utilizate in scop lucrativ.

 

3. Angajatii implicati in munca internationala pentru CNR

 

Un angajat CNR poate fi rugat sa reprezinte CNR in afara tarii ca parte a sarcinilor de serviciu. In astfel de circumstante CNR va aranja si plati din timp zborul international si cazarea, consultind angajatul.

 

4. Munca tirzie  (dupa 21.00) si serviciul taxi

 

La ocazii rare, un angajat al CNR poate fi rugat sa indeplineasca unele sarcini pentru CNR dupa ora 21.00 (asistarea la o intilnire a unui comitet extern sau o reprezentare nationala). Daca este acceptabil sa faceti astfel (ex. distrugerea transportului public, siguranta personala) presedintele CNR poate fi de acord sa ramburseze costul unui bilet de calatorie cu taxiul de la locul de munca spre casa.

 

CNR deasemenea va rambursa costul calatoriilor cu taxiul in urmatoarele situatii:

 

 • Angajatul are o dizabilitate, dificultate de mobilizare sau o problema cu boala mentala, care creaza imposibilitatea sau dificultatea de a utiliza alt transport public
 • Munca ce implica transportarea unui pachet greu, voluminos, sensibil (ca CD-uri cu inregistrari a datelor din contabilitate/ a staff-ului/clientilor) sau a unui pachet valoros
 • Munca ce implia colectarea banilor (o suma mai valoroasa)/ sau a cecurilor de la /spre bancherii CNR
 • Transportarea a trei membri ai staff-ului/ voluntari/ clienti pentru o functie sau facilitate a CNR
 • Alte circumstante in care e mai convenabil sa utilizezi taxiul (ex. greva transportului public)

 

 

5. Subzistenta

 

Deasemenea puteti cere costul de subzistenta daca asistati la un evenimet legat de activitatile CNR, daca asa evenimente exclud aprovizionarea cu hrana sau intremarea insotitorilor. Perioada minima de absenta de la CNR pentru a califica subzistenta este trei ore. Chitanta pentru alimentatie si bauturi va fi atasata cererii dvs. Si va fi rambursata de catre CNR.

 

Este responsabilitatea angajatului sa asigure prezentarea cheltuielilor lunare de calatorie si subzistenta la/inainte de data programata. Astfel de prezentari a cheltuielilor pot fi aminate doar pentru a doua luna, la discretia presedintelui.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

EVZ

Foundation

Anunţuri

Romii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală, istorico-tradițională (1414 – 2014)

08/04/2014 13:03
Conferinta Romi 600 ani.pdf
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ ROMOLOGICĂ REPUBLICANĂRomii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală,…

TENDER pentru organizarea şi desfăşurarea unui seminar/curs de instruire

12/12/2013 19:15
12 decembrie 2013 Asociaţia Obştească "Centrul Naţional al Romilor" solicită oferte pentru prestarea serviciilor de  organizare şi…

Şcoală de vară pentru tinerii romi şi neromi

16/07/2013 14:09
 

Concurs de angajare a 2 traineri

16/07/2013 11:12
Centrul Naţional al Romilor anunţă concurs de angajare a 2 traineri pentru Scoala de Vară  “Promovarea dialogului intercultural”, care se va…

Voluntariat la Centrul Naţional al Romilor

05/06/2013 15:47
Centrul Naţional al Romilor invită 2 tineri romi (sau neromi) să se implice în activităţi de voluntariat în cadrul…
Toate articolele : Anunțuri

Sondaj

A-ti accepta o familie de romi in calitate de vecini?
 

Portalul Monitorul Civic

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Netherlands Embassy in Kiev UkraineRoma Initiatives Civil Rights Defenders