Despre noi Regulament intern

Roma Education Fund

Roma Education Fund

Ultimele noutăți

Modificări şi completări a unor acte legislative, în vederea promovării serviciului mediatorilor com

16/08/2012 12:13

 

La data de 13 August 2012 pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”, elaborat în corespundere cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.56 din 31 ianuarie 2012 „Cu privire la modificarea Planului de acţiuni privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.494 din 8 iulie 2011”, în vederea promovării serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi.

Întru crearea cadrului normativ şi instituţional pentru instituirea serviciului de mediator comunitar, potrivit hotărîrii vizate se prevede ca, pînă la finele anului 2012, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei (responsabil de promovarea serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi) să modifice legislaţia în vigoare în vederea instituirii la nivel naţional a funcţiei de mediator comunitar.

Conform Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, se propune modificarea a patru legi din domeniul social, privind asistența socială, educația, ocrotirea sănătății, în care se propune includerea noțiunilor și a normelor privind activitatea mediatorului comunitar în fiecare domeniu.

Conform estimărilor preliminare, pentru întreținerea unui mediator comunitar de către Stat vor fi necesare circa 31 mii lei pe an. Începînd cu anul 2013, Statul va prelua angajarea mediatorilor comunitari. Pentru anul 2013, au fost prevăzute cheltuieli pentru întreținerea mediatorilor comunitari în volum de 462,6 mii lei, ceea ce va permite, angajarea, începînd cu 1 ianuarie 2013 a 15 mediatori comunitari.

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=423

Comunicat Clubul de Dezbatere: “Chrystal Night - rezultatul propagandei politicii anti-semite”

10/11/2011 12:16
sdc10325.jpg

 

La 09 noiembrie 2011, peste 130 de organizaţii din 49 de ţări Europene au organizat aproximativ 250 de evenimente dedicate “Zilei Internaţionale contra Fascismului şi Antisemismului”.

În legatură cu acest eveniment, Centrul Naţional al Romilor a organizat la 09 noiembrie 2011, în incita ULIM, un Club de Dezbatere, cu tema “Chrystal Night-rezultatul propagandei politicii anti-semite”, susţinut financiar de Open Society Institute, Budapesta, Ungaria. În calitate de expert a fost invitată Kira Kreyderman, Coordonatorul Clubului Toleranţei CCE KEDEM.

Discuţia s-a axat în jurul sumbrului eveniment, care a avut loc între 9-13 noiembrie 1938, în Germania nazistă şi Austria. Au fost prezentate materiale video, care au ilustrat pasivitatea şi indiferenţa autorităţilor şi populaţiei germane, vizavi de acţiunile devastatoare care aveau loc, martorii care îşi reamintesc cu lux de amănunte acele momente şi un şir de legi, implementate şi aplicate în cadrul politicii rasiste şi anti-semite, care au venit să limiteze accesul populaţiei evreieşti la viaţa publică şi să-i excludă din societate. Participanţii s-au implicat activ în discuţie şi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul şi evenimentul descris.


Comunicat Club de dezbateri "Romii în Republica Moldova vs Europa"

10/10/2011 14:14
sdc10296.jpg

La 7 ocotmbrie 2011, în incinta ULIM, a avut loc primul club de dezbateri din cele 10 preconizate a fi realizate de către Centrul Naţional al Romilor în cadrul proiectului susţinut financiar de Open Society Insitute, Budapesta, Ungaria. Tema acestui prim club de dezbateri a fost "Situaţia romilor în Republica Moldova vs Europa" şi a fost coordonată de experţii-formatori de la Amnesty International Moldova, Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii şi Igor Stoica, Coordonator Proiect Litigare Strategică.  Ne-am bucurat să realizăm că tema propusă pentru discuţie a trezit interesul mai multor tineri, romi şi ne-romi de la instituţiile superioare de învăţămînt, care au venit in număr de peste 25 la dezbateri şi au discutat activ asupra subiectului abordat, au pus întrebări şi au propus teme interesante pentru viitoarele cluburi de dezbatere. Ţinem să menţionăm că discuţia a fost cu atît mai interesantă deoarece au fost prezenţi doi studenţi din România şi din Bulgaria, care şi-au spus părerile despre situaţia romilor din respectivele ţări, în cunoştinţă de cauză. Astfel, în cadrul acestui club, tinerii au putut însuşi informaţii referitoare la numărul de romi din Republica Moldova, dar şi din multe state europene, au discutat activ despre problemele cu care aceştia se confruntă în dependenţă de ţara în care locuiesc şi au propus posibile soluţii.

Comunicat

19/09/2011 14:45
sdc10001.jpg

În perioada 12-14 septembire 2011 la Chişinău a avut loc cea de-a doua sesiune de formare în cadrul programului ROMED în Moldova - Programul European de Formare pentru Mediatori Romi comunitari organizată de Centrul Naţional al Romilor în colaborare cu Consiliul Europei. În prima zi a acestui training au participat primarii localităţilor preponderent populate de romi precum şi mediatorii comunitari. Deasemenea au fost prezenţi înalţi demnitari de stat din Republica Moldova: Vera Petuhov, vicedirector general Biroul Relaţii Interetnice, Radiţa Nicolae, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul de Experţi pe Problemele Romilor (CAHROM); vicepreşedinte al Comitetului, Rusanovschi Sergiu, expert UNDP Moldova şi din România: Ilie Dincă, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, România, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, dl Michael Guet. Participanţii, mediatori comunitari din diferite localităţi ale Republici Moldova au putu audia poziţia fiecăruia dintre cei expuşi mai sus, precum şi poziţia acestora vis-a-vis de necesitatea activităţii mediatorilor comunitari. În următoarele 2 zile, cei 20 de participanţi au fost instruiţi de către trainerii europeni Mariana Buceanu (România) şi Ruslan Stînga (Republica Moldova), iar la sfîrşit:

 

 • au însuşit ce conţine codul etic al mediatorului comunitar;
 • au descris diverse tehnici şi metode de lucru cu romii;
 • au discutat despre stereotipuri şi mituri legate de romi şi cum pot fi acestea înlăturate;
 • au putut face diferenţă între identitatea culturală şi cea etnică;
 • au însuşit ce trebuie să conţină o scrisoare de recomandre, etc.
Ilie Dincă, Michael Guet şi Nicolae Radiţa

Comunicat de presă:

17/08/2011 09:01

Centrul Naţional al Romilor (CNR) continuă să realizeze în perioada iulie-august 2011, Campania de informare în domeniul Drepturilor Omului în localităţile compact populate de romi, demarată în cadrul proiectului “Pentru Diversitate- Împotriva Discriminării”, sprijinit financiar de Fundaţia Soros- Moldova. Necesitatea de a continua campania de informare vine în rezultatul întîlnirilor efectuate în 10 localitaţi preponderent locuite de romi, unde s-a vazut importanţa şi utilitatea discuţiilor, astfel CNR a hotărît să extindă campania şi în alte localităţi- cheie.

În cadrul întîlnirilor cu etnicii romi, CNR va informa romii despre activitatea sa cît şi despre posibilitatea de a primi consultaţii juridice gratuite în cadrul centrului sau unde aceştia se pot adresa atunci cînd le este lezat un drept, cum pot beneficia de serviciile medicale, de angajare în cîmpul muncii, etc., deasemenea participanţii în cadrul întîlnirilor vor primi cîte o broşură ce cuprinde informaţii relevante despre cum să procedeze atunci cînd sînt discriminaţi sau li se încalcă drepturile şi unde să raporteze aceste cazuri; broşură la fel realizată în cadrul proiectului menţionat.

Toate articolele : Nouăți

European Roma Rights Centre

European Roma Rights Centre

Calendarul evenimentelor

« < Aprilie 2007 > »
L M M J V S D
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Vizitatori online

Avem 207 vizitatori online
POLITICA ORELOR (MUNCII GRELE) LUCRATE PESTE PROGRAM PDF Imprimare

 

 

Contractul de Angajare la CNR clar mentioneaza numarul total de ore lucratoare pe saptamina ale angajatului. Pentru programul complet, numarul total de ore pe saptamina va fi de 35 de ore (7 ore pe zi, inclusiv o ora pentru pauza de masa). Oricum, angajatii pot avea necesitatea de a lucra peste program pentru a realiza obiectivele organizatiei sau ale utilizatorului serviciului. Daca sunt lucrate mai multe ore decit cele mentionate ( 35 de ore pentru programul complet), atunci orele aditionale vor fi considerate ca munca grea.

 

Finantatorii CNR nu prevad in acordurile de grant si in contracte platile extraprogram. Ca o consecinta, orele aditionale lucrate la CNR de catre angajati pot fi recuperate ca munca grea.Conform legislatiei, un angajat nu poate lucra mai mult de 40 ore pe saptamina intr-o perioada de 17 saptamini. Acest lucru va fi luat in consideratie pentru toate aplicatiile staff-ului pentru orele lucrate peste program.

 

PROCEDURA ORELOR LUCRATE PESTE PROGRAM (MUNCA GREA):

 

 • Lucrul peste programul indicat in contract trebuie sa fie autorizat in prealabil de catre angajator, mentionind motivul si numarul orelor de lucru extraprogram.
 • Formularul de cerere pentru orele de munca peste program trebuie completat de catre angajat si apoi dat angajatorului pentru aprobare.
 • Pot fi cerute dintr-o data nu mai mult de 10 ore de munca peste program.
 • Orele extraprogram cerute trebuie sa fie lucrate timp de o luna. Orele extraprogram nelucrate timp de o luna pot fi lucrate apoi doar cu acordul scris al CNR. Daca acest lucru nu va fi permis, atunci orele vor fi anulate.
 • Daca sint necesare ore aditionale programului de lucru, se va discuta imediat cu CNR si se vor conveni negocierile corespunzatoare. Dar oricum se va tine cont ca sa nu fie aprobate mai mult de 40 ore pe saptamina.
 • Toate orele extraprogram trebuie convenite din timp cu angajatorul.

 

 

CNR incurajeaza activ angajatii sa ia ore extraprogram imediat dupa ce s-au acordat si autorizat. Daca lucrati seara tirziu si participati in cadrul unei intilniri, atunci trebuie sa cereti orele in dimineata urmatoare sau chiar in ziua respectiva.

 

CNR in calitate de angajator are datoria sa asigure ca sanatatea angajatilor nu este supusa riscului, ca rezultat al surmenajului.

 

UTILIZAREA CALCULATOARELOR LA CNR

 

Angajatii CNR vor avea necesitatea sa utilizeze calculatoarele CNR pentru a realiza corespunzator sarcinile. Timpul de utilizare a calculatorului variaza in dependenta de timpul de realizare a sarcinilor. Ca minim, toti angajatii CNR trebuie sa aiba ceva experienta in utilizarea calculatorului.

 

CNR va asigura ca angajatii au suficienta experienta pentru realizarea sarcinilor legate de calculator. Staff-ul CNR va fi instruit sa utilizeze noul software, in caz de unele modificari sau chiar sa utilizeze unele programe noi folosite de CNR. CNR deasemenea va organiza traininguri pentru imbunatatirea abilitatilor la calculator a membrilor staff-ului,la necesitate.

 

SANATATE SI SIGURANTA

Se cunoaste ca utilizarea echipamentului calculatorului poate fi riscanta pentru sanatatea angajatului. Cele mai importante pericole sint: leziunile musculare sau ale oaselor, probleme cu vederea, pielea, si in general oboseala si stres.

Pentru a diminua riscul angajatului care lucreaza cu unitati de afisare vizuala, CNR mentioneaza urmatoarele:

 

1. Luarea pauzelor.

Se recomanda ca staff-ul sa ia o pauza de zece minute la departare de calculator dupa fiecare ora de lucru in fata calculatorului. Utilizati oportunitatea de a va afla in afara oficiilor CNR.

2. Pozitia

 • Reglati monitorul la nivelul ochilor dvs. Si la o distanta comfortabila de la ochi ( deobicei dupa lungimea bratelor)
 • Reglati spatele scaunului pentru a va sprijini spatele de jos.
 • Tineti talpa pe podea sau folositi un scaunel pentru picior.
 • Incercati sa lucrati la tastatura tinind inheietura miinii dreapta si lasati spatiu deajuns pe masa pentru a va odihni incheieturile miinilor si miinile.
 • Mutati orice impedimente de pe masa de lucru.
 • Daca utilizati un suport pentru documente, reglati-i pozitia pentru a reduce miscarile capului si a gitului.

3. Citirea pe ecran

 • Pastrati ecranul curat.
 • Reglati pozitia ecranului pentru a evita reflectia.
 • Utilizati jaluzele la ferestre pentru a diminua reflectia, la cerinta.
 • Reglati luminozitatea ecranului daca se modifica nivelele luminii.
 • Ocazional priviti in alta directie decit cea a calculatorului.
 • Evitati situarea geamurilor in spatele locului de lucru.

4. Altele.

A face:
 • Deconectati calculatorul/ imprimanta daca nu se utilizeaza, inclusiv si in timpul prinzului.
 • Raportati managerului dvs. simptome medicale neobisnuite.
 • Raportati managerului dvs. problemele calculatorului.
 • Lucrati intr-un loc confortabil.

 

 

PRACTICI  UTILE:

 1. Pastrati mincarea si bauturile departe de calculator si printer.
 2. Daca e posibil, salvati lucrul dvs. pe discheta (A). Lucrul la calculator ce se refera la intreaga organizatie, ca ex. calculele contabile, politicile, trebuie salvate pe hard drive (C).
 3. Intotdeauna marcati discurile si puneti-le intr-un loc sigur. Ele sint foarte senzitive si usor de defectat.
 4. Daca sinteti ultima persoana care lucreaza la calculator la sfirsitul zilei, iesiti complet din program si scoateti discheta din drivul A. Pe ecranul calcilatorului trebuie sa apara indiciul deconectare. Calculatoarele mai noi trebuie sa se deconecteze automat, altele manual. Deasemenea deconectati tot echipamentul calculatorului si imprimanta.
 5. Nu este legala copierea unui program fara permisiunea autorului care are drepturi de autor. Va rugam sa nu copiati programe din calculatoarele de la CNR pentru uz personal sau alt uz . Orice copie neautorizata poate duce la raspunderea disciplinara.
 6. Va rugam sa nu utilizati softaware-uri personale la calculatoarele CNR fara permisiunea directorului CNR.
 7. Memorizati ca atunci cind inregistrati detaliile personale ale clientilor CNR,toti clientii au drept legal inbaza legislatiei, sa vada orice date scrise sau computerizate tinute de CNR.
 8. Va rugam sa stergeti praful de linga calculator, deoarece praful poate afecta sau chiar distruge permanent operationalitatea calculatorului.

 

Pentru utilizarea internetului si a e-mail-ului se face referire la Politica Telecomunicatiilor.

AddThis Social Bookmark Button
 

EVZ

Foundation

Anunţuri

Romii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală, istorico-tradițională (1414 – 2014)

08/04/2014 13:03
Conferinta Romi 600 ani.pdf
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ ROMOLOGICĂ REPUBLICANĂRomii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală,…

TENDER pentru organizarea şi desfăşurarea unui seminar/curs de instruire

12/12/2013 19:15
12 decembrie 2013 Asociaţia Obştească "Centrul Naţional al Romilor" solicită oferte pentru prestarea serviciilor de  organizare şi…

Şcoală de vară pentru tinerii romi şi neromi

16/07/2013 14:09
 

Concurs de angajare a 2 traineri

16/07/2013 11:12
Centrul Naţional al Romilor anunţă concurs de angajare a 2 traineri pentru Scoala de Vară  “Promovarea dialogului intercultural”, care se va…

Voluntariat la Centrul Naţional al Romilor

05/06/2013 15:47
Centrul Naţional al Romilor invită 2 tineri romi (sau neromi) să se implice în activităţi de voluntariat în cadrul…
Toate articolele : Anunțuri

Sondaj

A-ti accepta o familie de romi in calitate de vecini?
 

Portalul Monitorul Civic

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Netherlands Embassy in Kiev UkraineRoma Initiatives Civil Rights Defenders